Het ontstaan van landgoed het Haarveld

Landgoed het Haarveld is ontstaan in 2010. Voorheen was het een agrarisch bedrijf in bezit van Bennie Spijker. Toen het agrarische bedrijf in ons bezit kwam, hebben wij het omgevormd tot landgoed omdat het voor ons van grote waarde is dat het als geheel in stand bleef en we wat natuur konden toevoegen, zodat het een unieke plek is om te wonen en te werken .

Het voormalige agrarische bedrijf is gesticht door Gradus Spijker in 1923. Gradus kocht in het jaar 1923 acht hectare woeste heidegrond van de kerk. In datzelfde jaar werd er een boerderij op gebouwd. Waar hij en zijn vrouw Hendrika Pol met de 6 kinderen gingen wonen. Samen met de kinderen werd de grond ontgonnen en de heide afgeplagd. Na een aantal jaren had hij 6 koeien op stal staan en een paard, wat varkens en kippen. Naast het boerenwerk was hij ook nog boeren timmerman. Verder maakte hij karren, wagenwielen, doodskisten , etc.

Hun zoon, Johannes Bernardus, geboren 26 december 1909 trouwde in 1932 met Johanna Aleida Weusthof en bleef op de boerderij wonen. Naast het boerenwerk was hij melkrijder met paard en wagen om dagelijks melkbussen van en naar de fabriek te brengen. Verder verhuurde hij zich in oogsttijd aan collega boeren. Ze kregen negen kinderen.

Hun zoon Bernardus Plechelmus, Bennie, bleef op de boerderij wonen. Naast het werk op de boerderij, waar toen nog 14 melkkoeien waren, 120 varkens en kippen, was hij allround medewerker op een agrarisch loonbedrijf. Hij is nooit getrouwd. Wel had hij de zorg voor zijn moeder op zich genomen. Omdat de boerderij voor grote investeringen stond omtrent veranderende bedrijfsvoering en achterstallig onderhoud van de gebouwen en tevens de zorg wat te ontlasten en een toekomst te hebben, besloot Bennie in 1988 om Rudie Teggeler en Yvonne Engbers te vragen om naast hen te gaan wonen om gezamenlijk de zorg voor zijn moeder te doen en partners te worden om de boerderij in stand te houden. Zij hebben de oude boerderij, waar voorheen de koeien, stonden verbouwd tot de huidige woonboerderij. Rudie en Yvonne trouwden in 1989 en hebben samen 2 kinderen. In de loop van de jaren is er geïnvesteerd in stalling voor het vleesvee, machine berging, materieel en erfverharding.

In 2003 overleed Aleida, de moeder van Bennie Zij is net geen 100 jaar oud geworden.

In 2010 overleed Bennie onverwachts op 64 jarige leeftijd .

Hierna hebben Rudie en Yvonne Teggeler de boerderij omgevormd tot een landgoed, zodat zij het in geheel konden behouden.Tevens was het een mooie gelegenheid om weer enkele houtwallen aan te poten en eiken te planten rond het erf zodat het geheel weer mooi in het landschap past. In 2015 hebben zij de woning, waar Bennie en zijn moeder in hadden gewoond, volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt als vakantiewoning. De gasten kunnen genieten van een mooie landelijke omgeving en het vee op de boerderij. Rudie en Yvonne hopen het landgoed als één geheel door te kunnen geven aan een volgende generatie.