Vleesveehouderij

Landgoed het Haarveld Vleesveehouderij houdt kleinschalig blonde aquitaine runderen voor de vleesveehouderij. Hun dagelijkse voer komt van onze eigen weilanden en akkers.

De vleesveehouderij is ontstaan in het midden van de jaren 80,. Er is toen bewust gekozen voor deze tak, omdat dit minder arbeidsintensief was. Voorheen was het een gemengd bedrijf met koeien mestvarkens en legkippen.

Het betreft hoofdzakelijk mannelijke runderen, die we op een leeftijd van ongeveer 8 tot 10 maanden aankopen. Deze kalveren hebben voor die tijd bij de moeder gelopen als zoogkalf en hebben de grootste tijd buiten in de wei doorgebracht in koppels bij de zoogkoeienhouder .

Als de stierkalveren bij ons in de stal komen worden ze in grote hokken van 4 of 5 bij elkaar gezet en leven ze op een met rubber beklede roostervloer. Hun dagelijkse voer bestaat uit hooi, maïs, ccm (gemalen maiskorrels) en krachtvoer. De runderen worden 2 keer per dag gevoerd. Hun groei en gezondheid houden wij nauwlettend in de gaten.

Als de stieren anderhalf jaar zijn, worden de koppels opgesplitst naar 2 of 3 per hok en kunnen ze zich goed ontwikkelen. Zo rond hun 2e levensjaar komen ze meestal alleen in een eigen strohok waar ze ruim en rustig kunnen liggen in een strobed. Ze kunnen dan rustig doorgroeien tot ze slachtrijp zijn. Met rust, ruimte en goed voer hebben de stieren een goed leven en dat proeft u terug in de smaak van het vlees.

Als de blonde aquitaine stieren rond de 2.5 jaar zijn, zijn ze nagenoeg volgroeid en zijn ze slachtrijp. Ze gaan naar een dichtbij gelegen, kleinschalige slagerij waar het slachten gebeurt met respect voor het dier en waar alleen topkwaliteit wordt geslacht voor de bovenkant van de markt. Deze slagerij bedient de luxe slagers in Nederland en Duitsland met Twents rundvlees van topkwaliteit.

Bekijk de foto's